Dieta Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dieta Hashimoto ogarnij talerz

Dieta Hashimoto – jadłospis

Stworzona z myślą o osobach z chorobami autoimmunizacyjnymi
– baz nabiału
– z ograniczeniem glutenu,
– działająca przeciwzapalnie,
– ze szczególnym uwzględnieniem składników odżywczych potrzebnych do produkcji hormonów tarczycowych: witamina A, D, witaminy z grupy B,  żelaza, jodu, cynku oraz selenu oraz  kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Dieta przy Hashimoto

Choroby autoimmunologiczne dotykają obecnie coraz większą część społeczeństwa. Mają na to wpływ w dużej mierze, oprócz predyspozycji genetycznych, czynniki środowiskowe. Tryb życia, sposób żywienia (i związane z tym niedobory), ekspozycja na niekorzystne działanie niektórych środków chemicznych czy przewlekły stres mogą skutkować wystąpieniem schorzeń, których leczenie powinno odbywać się kompleksowo. Farmakologia wraz z odpowiednią dietą przynoszą znaczną poprawę samopoczucia pacjentów ze zdiagnozowanym Hashimoto.

Dieta przy Hashimoto – najważniejsze informacje

Dieta skomponowana z Hashimoto ma za zadanie zredukować stan zapalny w organizmie, dostarczyć niezbędne składniki mineralne, uzupełnić niedobory i unormować perystaltykę jelit. Prawidłowo zbudowany jadłospis opiera się na założeniach sposobu żywienia opartego na niskim indeksie glikemicznym, ograniczeniu glutenu oraz nabiału, a także wykluczeniu pszenicy. Dodatkowo, przy komponowaniu dań, zwracam uwagę na odpowiednią podaż jodu, selenu, cynku, kwasów omega-3 i błonnika.

Dieta Hashimotojadłospis

Dokładam wszelkich starań, aby jadłospis, który oferuję moim Klientom, był zindywidualizowany, niekłopotliwy w przygotowaniu, a przede wszystkim skutecznie prowadził do poprawy stanu zdrowia i samopoczucia. Hashimoto to choroba przewlekła, która wymaga stałej zmiany nawyków żywieniowych, dlatego nowy jadłospis musi być możliwy do wprowadzenia w każdych warunkach, a także dostosowany do trybu życia Pacjenta.

Dieta przy Hashimoto – zaufaj doświadczeniu

Prawidłowe żywienie w stanach zapalnych organizmu ma niebagatelne znaczenie w procesie leczenia. Produkty, które kupujemy na co dzień, choć mogą wydawać się zdrowe, niekoniecznie muszą odpowiadać naszym rzeczywistym potrzebom. Właśnie dlatego warto skorzystać z wiedzy doświadczonego dietetyka, który układa plan żywieniowy na podstawie rzetelnych danych oraz własnej praktyki pracy z Pacjentem. Opis skomponowanego w tej sposób planu czytasz w tym momencie.